Διατροφικές
Διαταραχές

Η αναζήτηση εξειδικευμένης επαγγελματικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών, όπως είναι η Ψυχογενής Ανορεξία, η Ψυχογενής Βουλιμία και η Διαταραχή Υπερφαγίας. Στην αρχή, μπορεί να φαίνεται ακόμα και εκφοβιστικό να ανοιχτείτε σε κάποιον άγνωστο! Θεωρώ μεγάλη μου τιμή όταν άνθρωποι μοιράζονται τις ιστορίες τους μαζί μου και μου επιτρέπουν να τους υποστηρίξω στο ταξίδι ανάκαμψης τους
από τις Διατροφικές Διαταραχές’’

Νικόλας Σαμέλης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ποια είναι η διαδικασία;

Στις αρχικές συνεδρίες γίνεται η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, σκέψεων και συναισθημάτων σχετικά με το φαγητό, ανησυχίες για την εικόνα του σώματος και τυχόν ιατρικές επιπλοκές που σχετίζονται με την εκάστοτε κατάσταση.


Οι συνεδρίες είναι όσο το δυνατόν πιο συνομιλητικές και συνεργατικές και το κλίμα χαλαρό. Δεν θα πρέπει κανένας να περιμένει να αποχωρήσει από την πρώτη συνεδρία με ένα πλήρες πρόγραμμα θεραπείας, γιατί χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να φανούν οι ανάγκες κάθε ατόμου. Μετά από το στάδιο της γνωριμίας, κατασκευάζεται το θεραπευτικό πλάνο πάντα σε συνεννόηση μεταξύ διαιτώμενου και Διαιτολόγου.

 

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ο πρωταρχικός στόχος θα είναι η επαρκής κατανάλωση ποσότητας τροφής για τις ανάγκες του οργανισμού, σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς κάθαρση.

Άλλοι μεγάλοι στόχοι της προσπάθειας είναι:



Αύξηση της ποικιλίας των τροφίμων στην διατροφή

Σίτιση χωρίς μέτρηση θερμίδων ή μέτρηση ποσότητας τροφής

Τερματισμός της υπερφαγίας

Τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα

Κατασκευή γευμάτων που περιέχουν ένα μείγμα διαφορετικών ομάδων τροφίμων

Εκπαίδευση στον σχεδιασμό γευμάτων με ευελιξία

Αποδοχή της εικόνας του σώματος και τερματισμός τάσης για απώλεια βάρους 

Διακοπή εμμονικής ζύγισης 

Εφαρμογή διαισθητικής διατροφής

Τα αυστηρά, λεπτομερή προγράμματα γευμάτων σε άτομα με διατροφικές διαταραχές δεν λειτουργούν, επειδή διαπιστώνετε ότι πολλές φορές η εμμονική σκέψη για το φαγητό γίνεται ακόμη χειρότερη. Το πρόγραμμα διατροφής θα αναλυθεί από τον Διαιτολόγο - Διατροφολόγο κατά την έναρξη του θεραπευτικού πλάνου και θα είναι εκεί, ώστε να καθοδηγήσει την όλη διαδικασία. Η προσέγγιση του διατροφικού πλάνου είναι πολύ απλή και δεν θα χρειαστεί το ζύγισμα τροφών ή ο υπολογισμός θερμίδων. Η αύξηση της ποσότητας τροφής και της ποικιλίας θα γίνει σταδιακά.