Τροφική αλλεργία και δυσανεξία. Ποια είναι τελικά η διαφορά;

F-ζῆν Diet Νικόλας Σαμέλης • 25 Νοεμβρίου 2024

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του να είσαι αλλεργικός σε ένα φαγητό με το να έχεις δυσανεξία στο ίδιο φαγητό;



Η διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας είναι η ανταπόκριση του σώματος. Όταν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε δυσανεξία στα τρόφιμα, η αντίδραση προκαλείται από το πεπτικό σύστημα.

Η διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και δυσανεξίας είναι η ανταπόκριση του σώματος. Όταν έχετε τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε δυσανεξία στα τρόφιμα, η αντίδραση προκαλείται από το πεπτικό σύστημα.


Δυσανεξία

Η δυσανεξία στα τρόφιμα φαίνεται να είναι πιο συχνή από την τροφική αλλεργία. Η συμπτωματολογία της μπορεί να μοιάζει με αυτή της τροφικής αλλεργίας, οπότε συχνά και λανθασμένα συγχέονται τα δύο.

Συμπτώματα:

●    Πρόκληση αερίων

●    Φούσκωμα

●    Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

●    Κράμπες

●    Ναυτία


Ωστόσο, η δυσανεξία στα τρόφιμα δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Προκαλείται από την αδυναμία επεξεργασίας ή πέψης ενός συστατικού του τροφίμου. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί, είναι η διαμόρφωση ενός διαιτολογίου που θα αποκλείει τα τρόφιμα με το συγκεκριμένο συστατικό που προκαλεί την αντίδραση. Εάν έχετε δυσανεξία στα τρόφιμα, η αντίδραση προκαλείται από το πεπτικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, δυσανεξία στη λακτόζη είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα). Αυτό μπορεί να συμβαίνει, λόγω:

●    Έλλειψης ενός απαραίτητου ενζύμου που αποκαλείται λακτάση και διασπά την λακτόζη

●    Ευαισθησίας στα πρόσθετα τροφίμων

●    Φαρμακολογικών παραγόντων, όπως ευαισθησία στην καφεΐνη ή σε άλλες χημικές ουσίες

●    Ευαισθησίας στα σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως κρεμμύδια, μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών


Υπάρχουν αρκετά tests δυσανεξίας στην αγορά, τα οποία ισχυρίζονται πως έχουν αποτελέσματα. Ωστόσο, μέχρι και τώρα δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και μπορεί να σας μπερδέψουν, με αποτέλεσμα να αποκλείετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή σας χωρίς ουσιαστικό λόγο.


Τροφική αλλεργία

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας κατά των εξωτερικών εισβολέων όπως βακτήρια, μύκητες ή του κοινού ιού του κρυολογήματος. Έχετε τροφική αλλεργία όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει μια πρωτεΐνη ενός τροφίμου που τρώτε ως εισβολέα και αντιδρά, παράγοντας αντισώματα για την καταπολέμηση του. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες, σε αντίθεση με μια τροφική δυσανεξία. Σε ακραίες περιπτώσεις, η κατάποση ή ακόμα και η επαφή με μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνων συστατικών, μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση απειλητική για την ζωή σας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

●    Έντονος κνησμός

●    Οίδημα

●    Δυσκολία αναπνοής


Οκτώ τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 90% των αλλεργικών αντιδράσεων: γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, φιστίκια, ξηροί καρποί, σιτάρι και σόγια. Οι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα τρόφιμα όταν χρειάζεται. Επίσης, οι γονείς και οι φροντιστές ενός παιδιού με τροφικές αλλεργίες πρέπει να εκπαιδευτούν για τη θεραπεία τυχαίων περιπτώσεων κατάποσης των παραπάνω. Όλες οι συσκευασίες τροφίμων, οφείλουν να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα που μπορεί να περιέχουν, για να ενημερώσουν τον καταναλωτή.



Εάν έχετε μια παράξενη αντίδραση μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γεύματος ή τροφίμου, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο και τον γιατρό σας για να προσδιορίσετε εάν έχετε δυσανεξία ή αλλεργία στα τρόφιμα. Πολλές φορές, μπορεί και να είναι απλά μια ενόχλησή της γαστρεντερικής οδού που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Όπως και να έχει, ένας ειδικός θα μπορέσει να σας βοηθήσει!

Στο γραφείο μας θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε μια εξειδικευμένη ανάλυση της ευαισθησίας του οργανισμού σας στην καφεΐνη, στην αλκοόλη, στην λακτόζη και στην γλουτένη με την χρήση ενός iDNA Test Διατροφής.

 

Η διαδικασία γίνεται με την μελέτη του DNA σας και είναι πολύ απλή, αξιόπιστη και βασισμένη σε επιστημονική έρευνα.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το παραπάνω τεστ μπορείτε να μάθετε από την ξεχωριστή σελίδα μας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Παχυσαρκία και Μεσογειακή Διατροφή
Από F-ζῆν Diet Νικόλας Σαμέλης 25 Νοεμβρίου 2024
Η παχυσαρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου των μη μεταδοτικών ασθενειών. Η πρόσληψη διαιτητικού λίπους πιστεύεται από καιρό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της παχυσαρκίας.
Σακχαρώδης διαβήτης
Από F-ζῆν Diet Νικόλας Σαμέλης 25 Νοεμβρίου 2024
Είτε σε νεαρή ηλικία (σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι), είτε στην πορεία της ζωής σας (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ), είτε στην περίπτωση εγκυμοσύνης (σακχαρώδης διαβήτης κύησης), μπορεί να αναπτύξετε τη συγκεκριμένη χρόνια ασθένεια .